Ieder jaar kiest KLJ een thema waar z​​e, samen met leden, bestuursleden en vrijwilligers een heel jaar rond werken. Door middel van activiteiten, vorming, ​​bezinningen en ander aanbod, proberen we iedereen mee te nemen in ons verhaal. 

Jaarthema 2019-2020: Back to basics!       

                                                                                             

De basis waarop we steunen...

Terug naar de basis, terug naar dat waarop iets steunt. Als KLJ'ers steunen we op veel: op mekaar, op de duizenden simpele en leuke spelletjes die we spelen, op samen gezellig rond een kampvuur zitten of ons uitleven in een uitdagend bosspel.                                                                                                     

De basis waar het begint...

Terug naar de basis, terug naar daar waar het begint. Net zoals meer dan 90 jaar geleden genieten KLJ'ers ook vandaag van samenkomen, samen spelen en samen groeien in en als groep. KLJ'ers vertrekken in hun dorp, trekken hun stoute schoenen aan en gaan op avontuur ver daarbuiten. 

De basis waar we naartoe willen...

Terug naar de basis, en van daaruit verder naar een wereld waar KLJ'ers naartoe willen. Een wereld waar het niet gaat over wie de duurste kledij of mooiste spullen heeft of wie het populairst is op sociale media. Een wereld waarin KLJ'ers onvergetelijke herinneringen en vrienden voor de rest van hun leven maken. Een wereld waar zoveel verschillende KLJ'ers allemaal samen mee KLJ maken. Een wereld waar KLJ de basis is voor een onvergetelijke jeugd.

Jaarthema 2018-2019: Door dik en dun!

Een jaarthema rond psychisch welzijn. Waarom kozen we voor dit thema? En op welke manier kunnen we hier als KLJ iets in betekenen?

KLJ wil een thuis zijn...

KLJ wil een thuis zijn, een plek om tot rust te komen, een plek waar je jezelf kan zijn en waar iedereen kan groeien op zijn of haar eigen manier. KLJ wil ook een plaats zijn waar je kan lachen en spelen, een hechte groep kan vormen en langdurige herinneringen kan maken, maar ook moeilijke momenten kan delen met elkaar.

 ... waar KLJ'ers er voor elkaar zijn

Iedereen ervaart wel eens moeilijke momenten in zijn leven. Bovendien beleeft iedereen ze op zijn of haar eigen manier. Je omgeving kan een belangrijke bron van steun vormen en dat is net waar KLJ op wil inspelen.

In KLJ kan je alles met een veilig gevoel zeggen, ongeremd en ongecensureerd. Je kan er babbelen over het leven, met zijn pieken en dalen, over het vallen en het opstaan. Of, als het nodig is, kan je er gewoon even je gal spuwen.

 ... door dik en dun!

Maar dat is niet alles. KLJ wil ook een plek zijn waar iedereen het gevoel heeft zichzelf te mogen zijn. Waar we wat vaker vragen hoe het écht met de ander gaat en vervolgens een luisterend oor bieden zonder te oordelen. Waar er ruimte is om niet op elke vraag of situatie een antwoord te weten. En waar leden en leiding elkaar steunen. Net daarom wil KLJ met het jaarthema 'Door dik en dun' psychisch welzijn bespreekbaar maken. Dat doen we met een open geest en met een manier die bij onze leden en leiding past.

 Jaarthema 2017-2018: Gewoon gaan!

Het jaarthema van dit jaar is 'Gewoon gaan!'

Gewoon gaan: onze visie

KLJ creeërt een comfortzone voor elk kind, elke jongere. Een plek waar ze hun grenzen kennen, maar deze ook durven verleggen. Ze leren er problemen oplossen smane met hun mede KLJ'ers. Ze gaan samen op avontuur en streven hun doen achterna. Ze maken de ene zotte activiteit na de andere en steken een bangelijk kamp in elkaar. Ze worden uitgedaagd om nieuwe contacten te leggen en zo vrienden voor het leven te worden. KLJ is een plaats waar kinderen en jongeren al doende kunnen ontdekken. Een plaats waar alles mogelijk is en geen uitdaging te groot. Kinderen en jongeren komen op KLJ in aanraking met zaken, opdrachten, dillema's en uitdagingen als op geen andere plaats in het dagelijkse leven. Bij KLJ gaan we er gewoon voor, met de nodige valpartijen.

KLJ daagt met het jaarthema 'gewoon gaan!' zijn leden uit om grenzen te verleggen. Zowel figuurlijk als letterlijk.

 Figuurlijk grenzen verleggen

KLJ...

... daagt zijn leden uit om uit hun comfortzone te treden.

... maakt zijn leden duidelijk dat ze alles aankunnen en geen uitdaging te groot is.

... daagt zijn leden uit hun doen na te streven en samen op avontuur te trekken

... laat zijn leden nieuwe dingen ontdekken, met vallen en opstaan, om zo hun doel te berieken.

... daagt zijn leden uit om wekelijks het uiterste uit de kan te halen, zowel voor zichzelf als voor hun mede KLJ'ers.

 Letterlijk grenzen verleggen

KLJ...

... daagt zijn leden uit om op avontuur te gaan. Misschien eens een buitenlands kamp of weekendje plannen? Of zoek een kampterrein in Wallonië.

... maakt zijn leden duidelijk dat de wereld niet stopt aan het einde van hun speelterrein of dorpsrand. Waarom eens niet een uitwisseling met een Duitstalige KLJ afdeling organiseren?

... daagt zijn leden uit om op ontdekking te gaan.

... moedigt zijn leden aan om te gaan proeven over zijn dorps-, provincie- en zelfs landgrenzen heen. Speel eens een spel met een andere jeugdbeweging of met een andere afdeling in de buurt!

 KLJ is een plek waar kinderen en jongeren GAANDEweg ontdekken, uitproberen en hierdoor bij elke stap die ze zetten een stukje kennis of vaardigheden bij in hun trekkersrugzak steken.

 Wat mag je verwachten?

Van september tot december strijden KLJ'ers samen voor onze partner 'Trias', een internationale ontwikkelingsorganisatie met hoofdzeten in Brussel die wereldwijd dromen helpt waar te maken van ondernemende mensen. Graag willen we met KLJ een gulle schenking doen aan Trias tijdens 'De warmste week' van Studio Brussel. KLJ daagt daarom al haar leden, bestuursleden en vrijwilligers uit om zoveel mogelijk geld in de Trias-pot te verzamelen. Tot en met 'De warmste week' in december vragen we onze KLJ'ers om elke maand een uitdaging aan te gaan. Voor elke behaalde opdracht, steekt KLJ Nationaal een extra bedrag in de Trias-pot. Bij wijze van startschot werd door KLJ Nationaal de pot al voor 200 euro gevuld. Benieuwd hoe jullie er hier, vandaag op het Landjuweel, 500 euro (of meer!) van kunnen maken? Check snel de uitdagingen! Gewoon gaan!

 Van december tot augustus strijden KLJ'ers tegen elkaar om de titel 'de pittigste KLJ'. KLJ Nationaal daagt haar afdelingen uit een supercoole, uitdagende en originele activiteit uit te werken waarmee letterlijk en/of figuurlijk grenzen worden verlegd. Afdelingen die hun activiteit indienen maken niet alleen kans op de titel 'de pittigste KLJ', maar ook op super coole prijzen!

 Jaarthema 2016-2017: Hier groeien helden!

Het jaarthema van dit jaar is 'Hier groeien helden!'

Groeien op alle niveaus
Met het jaarthema willen we alle talenten en competenties die KLJ’ers ontwikkelen in hun KLJ­carrière in de kijker zetten. We vinden het belangrijk om in het nieuwe werkjaar aandacht te besteden aan de manier waaro p KLJ’ers groeien, op alle mogelijke vlakken en op alle niveaus. We willen KLJ’ers op weg helpen om hun talenten verder te ontwikkelen en mogelijkheden bieden om hun competenties bij te schaven. Helden zijn het, verdomme!

Harry de held
Ook in het jaarthemabeeld hebben we geprobeerd om duidelijk te maken dat het bij KLJ bruist van het talent, en dat KLJ de ideale voedingsbodem is voor het kweken van echte helden. Annelies Heyrman, ontwerpster jaarthemabeeld: ‘Ik kreeg de opdracht om een beeld te ontwerpen rond het thema ‘Hier groeien helden’. Eerst heb ik enkele beelden van superhelden verzameld om daarna zelf één te maken. Zo ben ik tot de huidige superheld gekomen. Ik heb gebruik gemaakt van de KLJ­kleuren en natuurlijk moest de held het KLJlogo dragen. De slogan ‘Hier groeien helden’ heb ik nog eens benadrukt door de superheld echt te laten groeien. Het was een hele uitdaging, maar het was leuk om te doen.'


Your … got talent
We willen afdelingen aansporen om op zoek te gaan naar ieders talenten in de afdeling en/of werkgroep. Want talenten op de juiste manier inzetten, zorgt ervoor dat we nog meer kunnen groeien.

Want je bent het waard!
Ook aan de buitenwereld willen we laten zien wat jullie waard zijn! Met ons maatschappelijk standpunt gaan we zowel aan ouders, pers, werkgevers… duidelijk maken dat KLJ een plaats is waar je heel veel leert en ervaring opdoet die meerwaarde biedt aan onze samenleving.

Wat mag je verwachten?
Heel het jaar door zetten we talenten van leden, leiding en bovenlokale vrijwilligers in de kijker. Verder bieden we kant­en­klare jaarthemaactiviteiten aan – van superheldenactiviteiten tot activiteiten waarbij de nadruk ligt op talenten, kwaliteiten, verantwoordelijkheden... Groei en bloei We hopen dat ook jij je gewaardeerd kan voelen voor jouw unieke talenten! En dat dit een jaar mag zijn waarin je nog meer kan groeien.

Jaarthema 2015-2016: KLJ Natuurlijk!

 Het jaarthema voor werkjaar 2015-2016 draait om duurzaamheid en kreeg de naam 'KLJ-natuurlijk!'.

 

Je hebt vast wel al gehoord van Freecycle, Repair Cafés, Low Impact, de deeleconomie, LETS, Upcycling, ‘Do It Yourself’, … Allemaal voorbeelden die bewijzen dat duurzame ontwikkeling een hot topic is en allesbehalve saai. Maar ‘duurzaamheid’, wat is dat nu eigenlijk?

 

 

Duurzaamheid betekent meer dan alleen aandacht hebben voor het milieu. Als we als KLJ’er duurzame keuzes willen maken moeten we ons steeds volgende vragen stellen:

-       Welke gevolgen heeft deze beslissing voor de aardbol waarop we leven en waarvan we gebruik mogen maken?

-        Welke gevolgen heeft deze beslissing voor de mensen rondom ons, veraf en dichtbij?

-       Welke gevolgen heeft deze beslissing voor onze eigen portemonnee? Is dit een voordeel of net een nadeel voor onze KLJ-kas?

 

KLJ wil met dit jaarthema meestappen in het verhaal van een duurzame wereld. We zijn er immers van overtuigd dat ook KLJ’ers van over heel Vlaanderen hun steentje bijdragen in de ontwikkeling naar een duurzamere samenleving. En daar willen we nu al werk van maken.

 

Als kinderen- en jongerenbeweging ijveren we voor een leefbare wereld voor KLJ’ers hier en nu, maar ook voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van onze KLJ’ers en plattelandsjongeren elders op deze wereld.

 

Vanuit de ‘L’ van KLJ willen we dit jaar extra aandacht vragen voor de meerwaarde van lokale voeding en de lokale landbouwer. Een project op het platteland, voor het platteland en voor duurzaamheid.
Op die manier staat onze ‘L’ niet alleen voor ‘Landelijk’, maar ook voor ‘Lokaal’. Want voor ons als KLJ’ers is het platteland immers ons speel- en leefterrein.

 

We kunnen jullie hier geen kant-en-klaar pakket aanbieden, maar we dagen jullie dit jaar wel uit om je afdeling onder de loep te nemen en creatief na te denken over hoe je de zaken duurzamer kan aanpakken. We benoemen dit als een “jaar”thema, maar hopen dat dit de start mag zijn van een continu kritisch onder de loep nemen van de eigen werking in functie van duurzaamheid. Ook na dit werkjaar.

 

Jaarthema 2014-2015: Casa KLJ

Het lokaal, een veel besproken onderwerp bij verschillende KLJ-afdelingen. Het is te klein, te rommelig, niet in orde… Het betekent vaak een bron van zorgen voor de leiding.Maar tegelijk is het ook het centrum van activiteit. Er wordt hard gewerkt om van het KLJ-lokaal een thuis te maken. De leiding pimpt, versiert en verft zolang tot het helemaal uniek is. Leden komen en gaan met een lach, brengen leven in huis en genieten van die eigen plek. Iedereen is er welkom en iedereen voelt er zich goed.

 

Ons Lokaal, onze vrijheid

Een eigen lokaal brengt grote verantwoordelijkheid mee, maar is tegelijk onmisbaar voor een goede werking. Het belang van ruimte voor onze afdelingen wordt vaak onderschat, zowel binnen als buiten KLJ. Een lokaal moet gewaardeerd worden door het dorp, herkenbaar zijn en uitnodigend. Het is veel meer dan 4 muren en een dak. Het is een deel van de identiteit van je afdeling, waar iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Het is een deel van je gemeenschap, waar jeugd meebouwt aan de toekomst van je dorp.

 

Casa KLJ

Ruimte om jong te zijn, om dingen te doen die elders niet kunnen, om jezelf te leren kennen, om te groeien tot die unieke persoon die je bent, en dat allemaal vlakbij, in een veilige omgeving. 
Dat hoort een KLJ-lokaal te zijn. Een plek voor en door KLJ, een eigen speelparadijs, een eigen casa. 
Met dit jaarthema willen we het belang van een eigen lokaal onderstrepen, niet alleen voor KLJ maar voor de hele gemeenschap.

 

Dus maak plaats...

voor jongeren
voor dromen
voor een thuis voor KLJ’ers
voor een zekere toekomst voor KLJ
voor verantwoordelijk KLJ-eigenaars